spacer
Zoek


De Torenhoeve

De Torenhoeve zelf dateert van 1784, de stompe bakstenen toren (in neogotische stijl) echter werd gebouwd in 1909 door de Luikse industrieel Eugeen Woos. Eugeen Woos had een bedrijf in ijzerwaren (Au fer a cheval, Manufacture de Quincaillerie Generat) te Luik Later, in de jaren 1920 heeft hij zijn bedrijf in Luik verkocht.

De toren...

Het gelijkvloers - in de toren - was voorzien van een bakruimte met oven en op de eerste verdieping bevond zich een groot metalen waterreservoir. Door de warmte (en warme lucht) van de oven op het gelijkvloers werd het water verwarmd, zodat door de eigenaar een bad met warm water kon genomen worden. De bovenste verdieping deed dienst als duiventil, terwijl het platvorm, boven op deze bakstenen torenromp,omgeven door kantelen, mogelijk fungeerde als uitkijkpost om de wijde omgeving te observeren.

De meningen over het werkelijke doel van deze toren lopen nog al uit elkaar. Meerderen zijn van oordeel dat het gedeeltelijk om een prestige projekt van de Luikenaar ging.

De restauratie van deze toren gebeurde door de eigenaar zelf. Het afbrokkelend metselwerk werd hersteld en de kantelen terug opgemetseld. De gehele toren is aan de buitenzijde opnieuw opgevoegd, dit alles met eigen middelen.

Aan de binnenzijde is alleen het noodzakelijke onderhoud gebeurd; van de warmwaterketel is echter niets meer over gebleven.

Andere bouwwerken van E. Woos.

De bouwheer, Eugeen Woos, liet in 1912 op het gehucht't Heike een kapel bouwen. Deze kapel, toegewijd aan de O.L.V. van de Gedurige. Bijstand, is echter al afgebroken. In de jaren 1910 - 1915 liet E. Woos meerdere gebouwen optrekken, ondermeer een gebouw ingericht als garage, een ander voor "chemie".

Over de bouwheer is zeer weinig geweten; zeker is, dat hij rijk moet zijn geweest daar hij een kapel met grafkelder liet bouwen en bij testementaire beschikking (1 931) tiet hij aan de Kerkfabriek een som van 2000 fr voor het onderhoud der kapel en 3000 franken voor jaargetijden.

De man overleed te Heron op 17 december 1932.

 Terug naar boven


 

spacer
spacer
© 1997-2004 Heemkundige Kring Wijchmaal - p.a. Tichelovenstr. 31, 3990 Wijchmaal
Geen uitreksel, overname, noch afdruk mag geschieden zonder toesteming van de
Heemkundige Kring Wijchmaal V.Z.W.
spacer
Powered by WMe.be